Verliefdheid: alles over verliefd worden

Trillende handen, stralende ogen, geen hap meer door je keel krijgen, vlinders in je buik... Wie kent het gevoel niet? Als je verliefd bent leef je in een soort waas, waarin je alleen nog maar aan haar of hem kunt denken. Je ziet de minder goede kanten van diegene waar je verliefd op bent niet meer en je eigen humeur is vaak niet stuk te krijgen. Maar waar komt dit verliefde gevoel vandaan? Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar verliefdheid, en het blijkt vooral tussen de oren te zitten.

Een kwestie van hormonen

Over verliefdheid is nog niet zo heel veel bekend. Psychologen en onderzoekers zijn het nog niet eens over de precieze oorzaak van verliefdheid. Waarom we uit al die mensen op de wereld verliefd worden op die ene persoon is nog niet bekend. Wat we wl weten is dat tijdens de verliefdheid hormonen worden aangemaakt die een gelukzalig gevoel veroorzaken. En van die stoffen, fenylethylamine, is een zogenaamde 'oppepper' waar je een heel actief gevoel van krijgt. De 'vlinders' in je buik worden afgegeven in een bepaald deel van de hersenen, de hypothalamus, die de bijnier een signaal geeft dat er bepaalde hormonen moeten worden aangemaakt. De hypothalamus maakt ook endorfinen, hormonen waarvan je je eufoor gaat voelen. Endorfinen veroorzaken psychische afhankelijkheid, een vorm van verslaving dus, en dat verklaart waarom je iemand steeds wilt zien als je verliefd bent. Je bent 'verslaafd' geworden aan diegene waar je verliefd op bent... Een ander hormoon dat je lichaam tijdens een hevige verliefdheid aanmaakt is amfetamine. Dit is een soort speed: het zorgt ervoor dat je je gelukkiger voelt en dat je hart sneller gaat kloppen.

Behalve hormonen, zijn er ook nog andere zaken die bepalen of we verliefd worden. Volgens psychologen is het ook belangrijk dat je je 'open stelt' voor verliefd zijn. Als je graag verliefd wlt worden, dan zal dit je ook eerder overkomen. Het nadeel in dat geval is dat je ook een groter risico loopt, want niet elke liefde wordt beantwoord...

Verliefdheid is iets wat mensen zomaar 'overkomt', soms ben je zonder dat je het zelf wilt van de ene op de andere dag volledig verkikkerd op iemand. Het lijkt wel eens of je er zelf niets aan kunt doen. Toch hebben neurologen vastgesteld dat je je emoties deels ook zelf kunt controleren. Zo kunnen we een beginnende verliefdheid in de kiem smoren, door contact te vermijden. Aan de andere kant kan veel contact met iemand anders er voor zorgen dat je sneller verliefd wordt.

verliefdheid

Verliefd: wat nu?

In een vroeg stadium van je verliefdheid wordt het gedeelte van de hersenen actief dat verantwoordelijk is voor motivatie en beloning. Hoe meer twee verliefde mensen met elkaar omgaan, des te sterker de hersenactiviteit. Verliefde mensen zijn erg gedreven om iets te bereiken wat ze een aangename beloning zal geven. Dit betekent dat een beantwoorde liefde (wat als het ware een beloning is voor de acties die je hebt ondernomen) er voor zal zorgen dat je een prettig gevoel krijgt.

Na een tijd verliefd zijn, verdwijnt dit gevoel op een gegeven moment en komt er een ander gevoel voor in de plaats. Er worden minder 'verliefdheidshormonen' aangemaakt, en de 'verslaving' aan de ander verdwijnt langzaam. Hiervoor in de plaats komt een ander gevoel: het 'houden van'. Soms gebeurt dit na een paar maanden, soms pas na jaren. En het kan natuurlijk nog steeds gebeuren dat je hart sneller gaat kloppen als je hem of haar ziet, want echte liefde zal nooit helemaal verdwijnen...

Verliefd zijn is gezond. Bij verliefdheid gaat het lichaam de stof fenylethylamine aanmaken. Deze "lovedrug" brengt het typische euforische gevoel teweeg dat hoort bij verliefd zijn.

Wanneer iemand goed in zijn vel zit, en dat kan zijn omdat die persoon verliefd is, wordt dit positieve gevoel vertaald naar het immuunsysteem, waardoor allerlei griepvirussen daar geen kans krijgen.