Mobiel daten: hoe kun je met je smartphone spontaan een date regelen?

Met de komst van smartphones met internettoegang is het aantal mogelijkheden om contact te leggen nog verder toegenomen. Een paar jaar geleden terug was het aantal écht succesvolle mobiele datingsites op de vingers van één hand te tellen.

Daar kwam nog niet zo lang geleden verandering in. De meeste telefoons die verkocht worden hebben internettoegang en inmiddels gebruikt de helft van de Nederlanders wel eens mobiel internet. Steeds meer mensen vinden het prettig om onderweg, in de trein, op de wc of gewoon thuis op de bank hun mobiele telefoon erbij te pakken en op te zoek te gaan naar een date. Daarom bieden nu alle grote sites zoals Relatieplanet, Lexa, Parship, Paiq, Knuz een app of mobiele site.

Location based dating

Tinder is het bekendste voorbeeld van mobiel daten Tegenwoordig zijn alle smartphones uitgerust met gps. Dit maakt het mogelijk om ook op basis van locatie te matchen. Als er een interessante date in de buurt is van de plek waar je op dat moment bent, ontvang je een bericht en kun je direct met deze persoon afspreken. Gaat dat niet veel te ver? Niet als je het vraagt aan de makers van Grindr. Deze app, bestemd voor homo’s, heeft duizenden actieve gebruikers over de hele wereld die op deze manier nieuwe mensen ontmoeten. In het laatste jaar kwam daar voor Nederlanders een aantal nieuwe veelbelovende, op locatie gebaseerde datingdiensten bij. De meest recente zijn Tinder (uit de VS) en Blendr (het heterobroertje van Grindr).

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij het gebruik van deze applicaties. Geef allereerst niet te veel informatie over jezelf prijs voordat je even met iemand gechat hebt. Belangrijk is ook dat de ander een foto heeft, omdat je anders wellicht tegen de verkeerde aanloopt. Gebruik ten slotte bij dit soort applicaties nooit je echte naam en geef ook niet je nummer.

Relevante matches in de buurt

Highlight is een voorbeeld van een app die matches pusht naar de gebruiker De komende tijd gaan we alleen maar meer van dit soort mobiele applicaties zien. Er komen apps op de markt die onverwachte ontmoetingen met onbekenden en bekenden steeds makkelijker maken. Een voorbeeld is higlight. Deze apps scannen continu de locatie van andere mensen met dezelfde app en gebruiken data van Facebook, LinkedIn, Foursquare en Twitter om je te koppelen. Ook Happn werkt volgens dit principe, en laat zien welke potentiële dates in jouw directe nabijheid waren. Spontaan afspreken wordt dus steeds gemakkelijker.

De volgende generatie datingapps zal er voor zorgen dat we meer ontmoetingen hebben met mensen die bij ons passen. Het is geen toekomstmuziek meer: onze smartphone wijst ons automatisch op eventuele matches die in de buurt zijn, waar we direct mee kunnen afspreken.

Start2Date adviseert singles over online dating. Dit doen we op basis interviews met singles en vergelijkend onderzoek van sites en apps. Je vindt door ons aanbevolen datingsites via de zoekmachine.