Wat is de grootste datingsite?

Lexa gaf in een persbericht aan dat ze sinds kort de allergrootste datingsite van Nederland zijn. Maar op de site van Relatieplanet zien we de claim: "Meest bezochte datingsite in Nederland" en ook nog eens "Beste & populairste datingsite". Ook eDarling en Be2 beweren bij de meest bezochte datingsites te horen. Tenslotte is er nog e-Matching, naar eigen zeggen de grootste site voor hoger opgeleiden.
Er kan er natuurlijk maar één de grootste zijn. In 2012 was het een nek aan nek race tussen Relatieplanet en Lexa, maar wie is in 2013 de grootste datingsite?

Wat is groot?

Er zijn verschillende manieren om te bepalen hoe groot een datingsite is. Zo kun je het aantal bezoekers, het aantal actieve leden of het aantal betalende leden als graadmeter nemen.
Als je wilt internetdaten kun je je het beste inschrijven bij een site die veel actieve leden heeft. Je hebt weinig aan een site met veel bezoekers die alleen maar rondkijken.

Een eerlijke vergelijking

We vergelijken de bekendste datingsites op twee punten: het aantal actieve leden en het aantal bezoekers. Die twee geven samen een indicatie van welke datingsite zich de grootste mag noemen.
Vorige jaren keken we ook naar het aantal leden dat datingsites zelf opgaven. Dat doen we dit jaar niet meer, want het werd al snel duidelijk dat er van deze cijfers weinig klopt. Het totale aantal profielen is op veel sites een optelsom van alle profielen die ooit op een datingsite zijn ingeschreven. Daar heb je als bezoeker weinig aan. Beter kijk je naar het aantal online actieve leden, maar dat is op sommige sites dermate hoog, dat het ook niet kan kloppen. We moeten ons dus voornamelijk baseren op cijfers van onafhankelijke partijen. Maar we doen wel een poging het aantal actieve leden in te schatten.

Aantal actieve leden

We keken op een willekeurig moment naar het totale aantal leden voor de belangrijkste sites, door te zoeken naar beide geslachten in alle leeftijdscategorieëen. Onderstaande tabel geeft een overzicht van het totaal aantal leden volgens deze schatting. De meeste datingsites zijn niet transparant en leden het totaal aantal leden niet zien. Positieve uitzondering is Knuz, de enige datingsite die real-time inzage geeft in het aantal leden, profielen en actieve leden.

Site
Totaal aantal leden
Relatieplanet
216.000
Lexa
*
Pepper
*
Knuz
161.000
e-Matching
*
Be2
*
eDarling
*

bron: zoekopdracht op site in december 2012
* = niet te achterhalen

'Actieve' leden

Bovenstaande getallen zijn incompleet en zeggen ook niet alles over het aantal actieve leden, het getal dat datingsites eigenlijk zouden moeten communiceren. Een actief lid is een lid dat in de laatste maand nog heeft ingelogd, en de site actief gebruikt. Aan inactieve leden heb je weinig. Navraag bij een aantal datingsites leert dat meetmethodes voor 'actieve' leden verschillen. Lexa kijkt naar het aantal mensen dat de afgelopen weken heeft ingelogd. Relatieplanet controleert regelmatig de geldigheid van alle e-mailadressen en kijkt of een lid de laatste drie maanden nog heeft ingelogd. In dat geval wordt een lid bestempeld als 'actief'.

Aantal bezoekers

Om het aantal bezoekers te bekijken, maakten we vorig jaar gebruik van Google AdPlanner. Die cijfers gaven een goede indicatie van het werkelijke aantal bezoekers uit de Benelux, maar zijn helaas niet meer publiek beschikbaar. Daarom gebruiken we nu de cijfers van ComScore. Volgens dit onderzoeksbureau bezochtten in 2012 ruim 1,1 miljoen mensen wel eens een datingsite. ComScore meet ook bezoekersaantallen naar datingsites en doet dat op een aantal manieren, de belangrijkste is het panel van internetters. Het panel is volgens ComScore representatief voor de 12 miljoen internetters in Nederland. In de praktijk vertekent het panel de absolute cijfers wel eens, maar de volgorde in de ranglijst geeft wel aan welke sites ruwweg de meeste bezoekers ontvangen:

Site
Unieke bezoekers p/maand
Lexa
223.000
Relatieplanet
182.000
Pepper
41.000
Secondlove
41.000
Knuz
34.000
Lexamore
33.000
MSN Dating & Personals
32.000
Be2
26.000
e-Matching
23.000
Edarling
21.000
Parship
13.000

gemiddelde van augustus tot november 2012, bron: ComScore, categorie Datingsites

Hier wordt duidelijk dat Lexa significant meer bezoekers krijgt dan Relatieplanet. Omdat we ons liever niet beperken tot één bron, controleren we de bevindingen met Alexa.com. Daar scoort Lexa hoger in de 'traffic rank' dan Relatieplanet. Tenslotte kijken we nog naar Google Trends. Hier zien we hoe vaak er wordt gezocht op de verschillende domeinnamen, een indicatie voor het aantal bezoekers.

Meest bezochte datingsites in 2012 volgens Google Trends Grootste datingsites legenda
be2, eDarling, en e-Matching werden niet vaak genoeg gezocht om weer te kunnen geven

De ontwikkeling in aantal zoekers gedurende het jaar fluctueert nogal. Daarnaast wordt er ook veel gezocht op de datingsites zonder de landextensie. Toch is een duidelijke trend zichtbaar: gedurende het jaar wordt het aantal zoekopdrachten naar Lexa (rode lijn) groter dan het aantal zoekopdrachten naar Relatieplanet (blauwe lijn). Het gemiddelde zoekvolume is het hoogst op Lexa. Door reclamecampagnes - onder andere op TV - groeide Lexa en is de site er in geslaagd zich te ontworstelen aan de tweestrijd met Relatieplanet. De oorzaak van de groei van Lexa zit niet alleen in goede campagnes. Het prijsniveau van Lexa is ook lager dan dat van Relatieplanet, en de site van Lexa is veel verder ontwikkeld dankzij de innovatiekracht van moederbedrijf Match/Meetic.

Niche sites

Be2 en eDarling bestaan inmiddels alweer een paar jaar, maar nog steeds een stuk korter dan Lexa en Relatieplanet. Deze sites zijn sterk gegroeid, vooral door hun flinke marketingbudget. Ze haalden oudgedienden als Parship - die op sterven na dood zijn - fors in. Er staan in de top 10 van bezoekersaantallen twee sites die zich richten op een duidelijke niche. De eerste is Secondlove, een site voor mensen die willen vreemdgaan. Op de 9e plek in de ComScore ranking vinden we e-Matching, de grootste datingsite voor hoger opgeleiden. De grootste gratis datingsite is Knuz, die zich knap staande houdt tussen het marketing- en reclamegeweld van de grote namen.

Conclusie

Vorig jaar vechtten Relatieplanet en Lexa nog om de eerste plek in Nederland. We moesten toen concluderen dat ze de eerste plaats deelden. De twee liepen in het eerste halfjaar van 2012 nog gelijk op, maar Lexa begon daarna duidelijk uit te lopen. Het gemiddelde aantal bezoekers en zoekopdrachten naar Lexa is in de laatste maanden significant hoger dan die op Reltiaplanet. Lexa mag zich dus met recht "de grootste datingsite van Nederland" noemen.

Does size matter?

Hoe groter de datingsite, des te groter je kansen op een geslaagde date. Aan de andere kant kun je op een site met veel leden ook verdwalen in het aanbod. Met de Start2Date zoekmachine kun je op basis van jouw voorkeuren de site vinden die het meest geschikt is.

De grootste datingsite in Nederland is Lexa. De grootte zegt niet alles. Op niche datingsites en gratis datingsites die minder groot zijn, vind je ook vrij eenvoudig een date.